test

Katten har tråkigt

Tristess kan ge beteendestörningar. En understimulerad katt kan ofta hitta på olater för att göra livet roligare. Vissa katter kan t.ex. bli toapappersmarodörer och fullständigt strimla toalettpappersrullen. En lösning för att minska tristessen kan vara att skaffa sällskap till katten. Två katter kan leka med varandra men också känna trygghet av varandras närhet. Risken för beteendestörningar minskar.

Katter gillar att klättra

Katter gillar att klättra. En klätterställning löser den saken. Dels kommer katten upp på en höjd och kan därifrån blicka ut över reviret, dels har den något att vässa klorna på. Flytta gärna på klätterställningen. När den hamnar i ett nytt rum blir den genast roligare att klättra på. Lägg en matportion eller kattgodis högt upp för att stimulera ytterligare.

liten grå kattunge sitter på en laptop

Stimulera katten mentalt

Se till att katten får lite mentala utmaningar. Enklast är att lägga lite kattgodis i en tom toarulle och trycka ihop sidorna. Det tar en stund för katten att få ut belöningen. En leksak med en rörlig laserpunkt som rör sig är oemotståndlig för de flesta katter. Leksaker med kattmynta lockar fram kattens naturliga lekfullhet. Ge katten bollar, papperstussar, leksaksmöss. Stora sjok med prassligt silkespapper brukar kunna underhålla en katt länge. Papperskassar är oemotståndliga att krypa in i. Klipp bort handtagen så att katten inte fastnar och får panik.

Tänk på att inte ha alla leksaker framme hela tiden. Då tröttnar ofta katten på dem. Variera genom att byta ut dem med jämna mellanrum. Du kan enkelt göra egna leksaker genom att vika papper och knyta ett snöre runt, eller varför inte sy en liten tygmus.

Vattenlek och kurragömma

Vissa katter gillar att leka med vatten. Ett sätt är att lägga några flytande leksaker i en liten vattenbalja så att de kan puffas runt på ytan med tassen. Katter gillar att gömma sig. Låt tomma kartonger ligga framme som katten kan hoppa ner i. Även emballagebanden kan vara roliga. Skosnören av läder eller ett tygskärp kan förvandlas till leksaker. Tänk på garn och tråd är farliga för katter och kan ge svåra skador på tarmarna om de råkar sväljas.

Öppna en garderob eller en annan dörr som inte brukar stå öppen. Katter älskar att utforska och gömma sig i nya utrymmen. Tunna mattor på halkiga golv är uppskattade. Katten kan hasa runt på mattan så den korvar sig i hörnen och gömma sig i de tunnlar som bildas. Katter gillar att titta på fåglar. En foderautomat utanför fönstret blir en utmärkt kattbio.

Gunnar Lindgren