När blir hunden eller katten gamla?
Som tur är lever både hundar och katter länge utan att bli skröpliga. Våra djur lever allt längre tack vare bättre vård och kost. Hur gammal en hund blir beror på vilken hundras det är, men generellt blir de 10-13 år gamla. Små hundar lever ofta längre än stora hundar. Katter kan bli upp emot 20 år gamla. Det är oftast bara det sista året eller ett par år på slutet som man märker en klar förändring. Det kan vara att synen blir sämre, djuret börjar höra dåligt, den gamla hunden eller katten flåsar mer, hjärtat blir svagare, rörelsemönstret blir stelare och man märker att hunden eller katten lider av att något som gör ont. En gammal hund kan börja kissa inne, lukta illa, kräkas mer ofta. En gammal katt tappar ofta aptiten och katten magrar.
Hälsoundersökning på en äldre hund eller katt
Det är bra att besöka veterinären för att undersöka djuret och få råd om lämplig behandling av krämporna. En ordentlig tandsanering kan ge en gammal hund eller katt livsgnistan tillbaka. En vanlig anledning till att en gammal hund eller katt luktar illa är tandstatus och munhygien. Har en katthona eller tik problem med livmodern kan en kastrering vara medicinskt motiverad. Förändrad kost kan hjälpa mot hjärt-, njur- och andningsproblem. Veterinären kan ge råd om vilket foder som passar bäst till den gamla hunden eller katten.
Det värsta är att man kanske inte märker av förändringarna. Det är lätt att bli hemmablind och man kanske inte inser att hunden eller katten plågas av sina krämpor, dålig syn eller hörsel. När djuret lider är det bäst att låta djuret somna in. Våra duktiga veterinärer kan det här och kan avgöra när det är dags att avliva en gammal hund eller katt. Djuret somnar lugnt in utan smärtor. Läs mer om avlivning.
Vad gör jag om min hund eller katt avlider i hemmet?
Hundar och katter kan också avlida naturligt i hemmet eller råka ut för en olycka som tar deras liv. Vad gör jag med det döda djuret? Det bästa är att ta kontakt med din veterinär som har rutiner för det här. Det går också att ta kontakt direkt till de djurkrematorium som anlitas av veterinärerna. En kremering kan ske tillsammans med andra djur eller separat. Väljer du det senare så får du om du vill askan tillbaka. Oftast finns det en minneslund vid kremeringsanläggningarna. I många kommuner är det tillåtet att själv begrava sitt djur. Kontrollera med din kommun. Det viktiga är att djurkroppen grävs ner så djupt att vilda djur inte får möjlighet att gräva upp den. Det finns kommuner, till exempel Stockholm, där nedgrävning är helt förbjuden. Runt om i landet finns också ett antal djurkyrkogårdar. Din veterinär vet vad som finns där du bor.
Många säger att avliva sitt kära djur är bland det svåraste de varit med om och de säger att de inte ska skaffa någon mer hund eller katt. Trots allt så gör det flesta det i alla fall. Det är det som verkligen botar sorgen. ”Ingen kan ersätta min hund eller katt som har varit så fantastisk”. Nej, men man upptäcker snabbt att den nya valpen eller kattungen inte är en sämre kopia utan har en alldeles egen underbar personlighet.
Kan man försäkra en gammal hund eller en gammal katt?
De flesta hund- eller kattförsäkringar har en åldersgräns för när man kan teckna försäkringen. Det är viktigt att försäkra djuret i tid så man inte står utan när den blivit för gammal. Man behåller sin försäkring hela hundens eller kattens liv och det är tryggt att ha en hundförsäkring eller kattförsäkring som inte minskar den maximala veterinärvårdsersättningen med stigande ålder.