test

  1. Hem
  2. Blogg
  3. Köpa katt
  4. Katt från katthem

Hur fungerar ett katthem?

Katthem och föreningar som hjälper katter finns över hela landet och de behövs. Varje år överges eller omhändertas tusentals katter. I bästa fall hamnar katten på ett katthem eller kommer till en förening som hjälper katter. Katthemmen och de övriga verksamheterna som hjälper katter drivs av ideella föreningar som är självständiga med egen verksamhet och egen styrelse. Hemlösa katter, kattungar, avlivningshotade katter och katter som behöver omplaceras av olika anledningar tas om hand.

På katthemmet förmedlas nya hem åt de katter som är i behov av hjälp. De hemlösa katter som kommer till katthemmet får så mycket tid som de behöver för att utvecklas till en trygg individ. Alla katter kastreras, vaccineras och ID-märks, avmaskas och försäkras. Hittas andra åkommor, så behandlas de. Sedan adopteras de ut till nya hem, som katthemmet har kontinuerlig kontakt med och stöttar vid behov.

Det fungerar ungefär på samma sätt hos de många kattföreningar som inte har ett eget katthem utan har tillstånd för att tillfälligt placera katter i privata hem (s.k. stödhem/jourhem). De bedriver förmedlingsverksamhet där hjälp som infångning, transport, veterinär och hem, förmedlas via ett nätverk av engagerade kattvänner till katter som Bamse. Kattföreningarna kastrerar, id-märker och vaccinerar också katterna som förmedlas till nya hem.
bilder på hittekatten Bamse

Vill du adoptera en hemlös katt?

Det finns flera föreningar som arbetar med omhändertagande och omplacering av katter. Kontakta en förening i närheten av dig om du är intresserad av att hjälpa en hemlös katt.

Innan du gör det ska du ta dig en ordentlig funderare – har du tid och råd att ta hand om en katt under många år framöver? En frisk katt blir ofta femton år eller äldre. Det behöver inte vara dyrt att ha katt men du ska vara beredd på att ge katten det den behöver. Läs mer om vad det kostar att ha en katt.

Om du introducerar en ny katt till en befintlig katt, läs på om hur du gör det på bästa sätt. Att placera två katter tillsammans kräver kunskap och tålamod och det är inte säkert katterna fungerar tillsammans. Du kanske har hund sedan tidigare - då finns det också ett par bra saker att tänka på när katten introduceras i hemmet.

Adoptera en katt

När du är säker på att du ska skaffa en katt börjar du med att boka in dig på ett besök hos katthemmet, så att de kan få mer information om dig och din familj. Därefter föreslås den katt eller de katter som skulle passa i ditt liv. Sen får du hälsa på de aktuella individerna och känna efter vem du faller för. Vissa katter kan ha utvecklat starka band till varandra och bör alltid adopteras tillsammans.

När du adopterar från en kattförening som inte har katthem lägger föreningen ner mycket tid på att matcha rätt katt till rätt hem. Man gör utförliga intervjuer och även hembesök hos tilltänkta adoptanter.

När du har bestämt dig och katthemmet/kattföreningen tycker att det stämmer, så skrivs ett avtal och din nya familjemedlem får följa med dig hem. Du betalar adoptionskostnad, bland annat katthemmets utgifter för vaccinationer, kattförsäkring, sterilisering, m.m. Om det inte finns någon försäkring som flyttas över till dig så är det klokt att teckna en egen försäkring så snart du vet att katten ska flytta hem till dig. Du kan läsa mer om vår kattförsäkring.

När katten kommer hem

När du får hem katten, öppna buren och låt den gå ut när den är redo. Låt den se sig om i sitt nya hem i sin egen takt. Det är inte onormalt för en katt som kommer till en ny miljö att ligga och trycka tills den känner sig säker. Det kan ta allt från några timmar till ett par veckor för en katt att vänja sig vid en ny miljö. Det beror mycket på kattens ålder, personlighet och erfarenheter. Stressa inte. Tänk på att många katthemskatter kan ha levt ett tufft liv och har kanske dåliga erfarenheter av människor. Ge katten tid, omtanke och kärlek så får du en ny härlig familjemedlem.

Läs mer om vilken katt man ska välja, huskatt eller raskatt.

Linnéa Kjellén