test

  1. Hem
  2. Blogg
  3. Träna hund
  4. Så blir valpen rumsren

Rutiner

Valpar sover ganska mycket och när du märker att den vaknar lyfter du upp den i famnen, sätter på kopplet och går snabbt ut till en lämplig plats. Försök använda samma ställe varje gång. Där sätter du ner valpen, och tio gånger av tio kissar valpen direkt eller efter en liten stund. Vill du vara extra säker på att den lilla valpen inte ska kissa på vägen ut lägger du valpen på rygg i famnen. Denna rutin följer du varje gång valpen vaknar. Du kan göra på samma sätt även efter lek då det också brukar trigga behovet av att kissa.

Efter att valpen har ätit är det också bra att ge sig ut på en mindre rastningspromenad. En kvart till en halvtimme efter målet brukar de flesta valpar sätta sig ner och bajsa.

 

Kissa på natten

Har du gett dig tid att vara med din nya valp till 100 procent i början finns möjligheten att valpen inte får möjlighet att göra ifrån sig inne. Ta för vana att gå upp en gång på natten i början för att rasta valpen. Snart så sover valpen hela natten i alla fall.

labradorvalp har kissat på mattan

Förstärk rätt beteende med beröm

Händer det att valpen kissar inne innan ni hunnit ut, gå ut i alla fall och sätt ner valpen på marken eller gå en liten rastningspromenad. Det kan nog hända att det kommer lite till och då gäller det att berömma och kanske ge en godis.

Beröm som "Bra! Vad duktig du är!" och belöningen med godis ökar motiveringen för hunden att gå ut och göra sina behov. Hundens signalerar med sina verbala och fysiska uttryck tydligare att nu vill jag gå ut!

Det du ska tänka på är att du under inga omständigheter ska tillrättavisa din valp, eller vuxna hund, med negativa tillmälen eller till och med våld. Det skapar bara negativa och skamliga tankar hos valpen eller hunden som bara gör sina naturliga behov.

 

Valpen kissar på sig när den blir uppspelt

När valpen träffar människor som de känner igen och tycker om kissar de gärna en skvätt eller till och med en större sjö. Det här brukar växa bort när hunden blir stor, men vissa hundar, mestadels tikar, kissar på sig under hela livet när de blir glada. Det går inte att göra något åt tyvärr. Det man kan göra med sådana hundar är att rasta dem alldeles innan det ska komma hem folk. Då finns det inget att kissa ut... Ett annat sätt, om man bor i hus, är att hunden får träffa besökarna utanför huset. Ännu bättre är att lära besökarna att inte ta kontakt med hunden förrän efter en stund och den största glädjen har lagt sig.

Nyfiken på vår hundförsäkring? Hos Moderna Djurförsäkringar får du rabatt på valpens hundförsäkring upp till 6 månaders ålder.

Gunnar Lindgren