test

  1. Hem
  2. Blogg
  3. Träna hund
  4. Hur lär jag min hund att stanna?

Det viktigaste hunden kan lära sig

Det finns otaliga situationer där "Stanna" är enastående bra att kunna. Du är ute i skogen och din hund får syn på ett rådjur. Risken är stor att hunden springer efter rådjuret. Du ropar "stanna", hunden stannar och rådjuret kan löpa iväg.

Hemma får du en besökare som kommer i på tomten. Din hund är lös och du vill inte att din hund ska springa fram och hoppa upp med sina blöta tassar.

Du kanske vill prata med en annan hundägare utan att din hund ska konfronteras med den andra hunden. Du säger "stanna" till din hund och går själv fram till den andra hundägaren.

Du och din hund är ute på isen och du upptäcker att din hund är på väg mot dig men det är en vak mellan er. Då är det bra att kunna säga till din hund att stanna kvar där den är så att du kan gå runt vaken fram till hunden.

hund nära tågräls när tåget kommer

Hur lär jag hunden att stanna?

Du kan börja med koppel på hunden. Ställ hunden och backa sakta någon meter från hunden. Säg "Stanna" eller "Stanna kvar" och ge samtidigt ett stopptecken med handen. Står hunden kvar så går du fram till den och belönar med "Bra! Duktig hund!". Du kan klappa om den eller ge en liten godisbit.

När det här är befäst så koppla loss och gör om momentet med allt längre avstånd. När hunden står kvar går du till den och belönar den där den är. Är du inte riktigt säker på att din hund ska stanna använd en längre lina till en början. Det kompletterande handtecknet är väldigt effektivt och kan många gånger räcka för att få din hund att stanna kvar.

När din hund kan det här på ganska stort avstånd, be någon kompis som hunden känner gå mot den. Nästa steg är att blanda in andra hundar i träningen. Ytterligare ett nytt steg är att involvera för hunden helt främmande människor och hundar. Vid träning med vilt är det bäst att använda en längre lina som säkerhet innan du vet hur stark jaktinstinkt din hund har.

Din hund behöver inte ligga ner "plats" eller sitta, men tränar ni även på detta på distans ökar sannolikheten för att hunden verkligen ska stanna kvar när det behövs.

Gunnar Lindgren