test

Vad är styrketräning?

Styrketräning innebär att musklerna belastas mer än vanligt. När musklerna belastas aktiveras fler muskelfibrer och signaler skickas om att starkare muskler behövs. När hunden vilar efter träning byggs muskelfibrerna upp och blir lite starkare för varje gång. Återhämtning och vila är en förutsättning för att styrketräningen ska ge resultat. Överträning ger motsatt effekt.

 

Träna hundens muskler

  • Låt hunden skritta i ojämn terräng och på mjukt underlag. Man kan också låta hunden kliva över saker. Gör samma sak i serpentiner så aktiveras fler muskler hos hunden. Det är viktigt att hunden skrittar. Det är i skritt den får använda muskelkraft för att lyfta på benen.

  • Träna i backe, både uppför, utför och på sned. Det går att variera genom att ändra hastighet, underlag och backens lutning.

  • Att låta hunden ha en klövjeväska är ett sätt att stärka hundens rygg och bål. Använd en väska som passar hunden bra och börja alltid med att låta hunden bära endast väskan. Efterhand kan man lägga i extra vikt, ca 5% av hundens kroppsvikt, och se till att ha lika mycket vikt på bägge sidor.

  • Dragträning är väldigt bra styrketräning. Hunden kan dra nästan vad som helst så länge det inte finns risk att det fastnar eller är för tungt. Använd en sele som passar hunden bra och som funkar för ändamålet. Börja med lite motstånd i kortare sträckor för att utöka till mer vikt och längre tid. Tänk också på att underlaget påverkar hur tungt det blir att dra. Det är mycket lättare att dra en vagn på hjul på slät asfalt än i högt gräs.

  • Kamplek med alla fyra tassarna i marken ger styrketräning för hela kroppen. De flesta hundar tycker det är väldigt roligt med dragkamp. Välj en leksak som är skonsam mot hundens tänder.

liten hund jack russell drar i ett rep

Träningstips inför styrketräning

  • Inför varje träningspass är det viktigt med uppvärmning. Typen av uppvärmning och hur länge hunden måste värma upp beror på vilken träning man ska göra. En enkel form av uppvärmning är att ta en promenad på 20 minuter.

  • Börja träningen försiktigt och öka belastning och träningsmängd efterhand. När man arbetar med belastning är det extra viktigt att ta de försiktigt.

  • Anpassa träningen efter din hunds förmåga och ålder. En valp ska inte styrketränas utan du vill att hunden ska ha vuxit klart. När hunden är färdigvuxen kan variera, men börja inte styrketräna innan 1 års ålder.

  • Variera träningen. Det blir både effektivare och roligare. Det är i variationen som det dyker upp nya utmaningar så att muskulaturen och styrkan utvecklas.

  • Återhämtning och vila är väldigt viktigt! Planera in vila i schemat. Det är under vila som kroppen återhämtar sig och blir starkare.
  • Allra bäst är att kombinera styrketräning och konditionsträning för hunden.

Läs mer om att träna hund i olika åldrar.

Linnéa Kjellén