Symtom efter ormbett på katt
Ibland kan man hitta två små hål eller prickar bredvid varandra i huden. Huggormen kan avge ett gift när de biter och ormbettet kan göra väldigt ont. I de flesta fall avges inget gift utan huggormen avger flera olika allergi- och inflammationsframkallande ämnen. Om det sker en giftinjektion är giftet ganska starkt, men avges sällan i så stor mängd att det orsakar livshotande skador. Katten får alltid en svullnad vid bettstället. Ibland ses bara denna kraftiga svullnad utan att katten för övrigt är påverkad, men det kan ändå uppstå skador på kroppens inre organ. I allvarliga fall får katten koagulationsrubbningar, kraftiga lever- och njurskador samt störningar i hjärtats funktion.
Förutom svullnaden blir katten ofta trött och allmänt påverkad.
Behandling efter ormbett på katt
Alla katter som har blivit bitna av huggorm bör undersökas av veterinär eftersom giftet kan ge allvarliga skador på kattens inre organ.
Försök hålla katten stilla på väg in till veterinären för att minska spridningen av giftet i kroppen.
På kliniken kontrolleras hjärtat och blodcirkulationen och katten får smärtstillande och antiinflammatorisk medicin. I vissa fall krävs en akutbehandling med ormserum som motgift.
Tidigare har kortison använts för att behandla ormbett, men senare forskning har visat att det inte har någon mätbar effekt.
Hur gäller försäkringen vid ett ormbett på katt?
Undersökning och behandling efter ett ormbett omfattas av kattens veterinärvårdsförsäkring. Om katten behöver behandlas med serum blir det en dyr behandling. Eftersom ormbett räknas som ett olycksfall så ersätter vi behandling även under en eventuell karenstid. Läs mer om vår kattförsäkring.
Hur lång tid tar det innan katten återhämtat sig?
Vissa katter verkar vara helt opåverkade efter några dagar, andra katter kan vara påverkade under flera månaders tid. Under en till två veckor efter ormbettet bör katten vara inomhus. Ormbett kan orsaka skador på njurar och lever och om katten blir dålig ett par veckor efter ormbettet bör blodprover tas.
Läs mer om insektstick på hund och katt.
Granskad av
Ylva Trygger Veterinär