test

  1. Hem
  2. Fakta om hundar
  3. Vilket valpfoder ska jag välja?

Varför ska man ge särskilt valpfoder?

Skillnaden mellan ett vuxenfoder och valpfoder är att valpfoder innehåller mer näringsämnen än ett vuxenfoder. Valpar som växer behöver mer energi i fodret och en anpassad mängd av vitaminer och mineraler. En valp ska till exempel inte få i sig för mycket kalcium. Små hundar mår bra av att fodret inte tar så stor plats i magen och bitarna är anpassade till mindre munnar. Det går att ge valpen ett vuxenfoder, men då ska det vara angivet på förpackningen att fodret kan ges till hundar "i alla livsstadier".

Hur länge ska valpen äta valpfoder?

Hur länge man ska ge sin hund valpfoder beror på vilken hundras det är. Vissa mindre hundraser är fullvuxna redan efter ett år medan det för stora raser tar upp till två år! Uppfödaren eller andra som kan hundrasen har svaret.

När hunden har vuxit klart förändras behovet av näringsämnen och då bör man sluta med valpfoder. De flesta hundar, cirka 95%, äter torrfoder i någon utsträckning. Hela 87% av de kommersiella foder som säljs är torrfoder. Cirka 10% är burkmat och i resten på cirka 3% hittar vi till exempel färskfoder.

De flesta av Sveriges hundar, 8 av 10, får också en "topping" av hemlagat eller matrester. Cirka 75 % av energin som ges till hundarna kommer från helfoder och cirka 25 % från det hemlagade. Det går att ge upp till 25 % hemlagat utan att det blir fel sammansättning i den totala kosten. Ökar man ytterligare, uppemot 50 %, måste man göra den hemlagade delen fullvärdig med tillsatser av vitaminer och mineraler.

Läs mer om hundfoder.

Linnéa Kjellén