Hundens ämnesomsättning
Den viktigaste energikällan för hunden är fett, medan proteiner bland annat bygger upp muskler och skelett och används för att reparera vävnader. Kolhydrater används både som energikälla och påverkar dessutom tarmens bakterieflora och passagen genom tarmarna.
Hundens ämnesomsättning skiljer sig från människans. Hunden har ett större behov av tillskott av fett och proteiner och ett mindre behov av kolhydrater. Hunden har svårare att tillgodogöra sig näring från kolhydrater än vad människan har. Det betyder att du inte kan ge din hund samma föda som du själv äter, utan hundens diet måste anpassas till hundens unika behov. Läs mer om hundens näringsbehov.
Hundfoder – vilket ska jag välja?
Hundens näringsbehov förändras genom livet. En ung hund har bland annat ett stort energibehov eftersom den både rör sig mer och växer. Unga hundar har även ett behov av mer vitaminer och mineraler, men de är samtidigt känsliga för felaktiga mängder av dessa ämnen. Bland annat kan en felaktig kalcium- och fosformängd orsaka skada och påverka utvecklingen av eventuella skelettproblem.
En äldre och senior hund har en sämre energiförbrukning och har således lättare att gå upp i vikt och behöver ett foder med lägre energihalt. Äldre hundar kan däremot må bra av vissa tillskott, till exempel glukosaminer som kan hjälpa till att hålla hundens leder friska.
Priset på hundfoder
Kostnaden för ett hundfoder skiljer sig mycket mellan olika kommersiella märken. Vad skiljer dessa hundfoder åt?
De dyrare hundfodren tillverkas oftast av ingredienser av högre kvalitet än de billigare. Proteinets biologiska värde och smältbarhet skiljer mellan olika proteiner. Ju högre biologiskt värde proteinet i fodret har och ju högre smältbarhet det är, desto dyrare foder. Fettet i fodret påverkar också priset, ett foder som innehåller de flesta eller alla livsnödvändiga fettsyrorna kostar självklart mer. Kolhydraterna som ingår i fodret påverkar också kostnaden. Ett dyrare foder innehåller oftast kolhydrater som är lätta för kroppen att bryta ner och tillgodogöra sig.
Mängden vitaminer och mineraler och dess inbördes förhållande till varandra påverkar även priset.
Typ av hundfoder
Det finns bland annat torrfoder, våtfoder, burkfoder och färskfoder. Det flesta hundar får torrfoder, enbart eller med lite matrester som extra krydda.
Om hunden får ett helfoder bör den inte få några extra tillskott av vitaminer och mineraler eftersom den då kan få ett skadligt överskott av vissa ämnen i kroppen. Däremot är det ytterst viktigt med tillskott av bland annat vitaminer och mineraler om du ger din hund en hemlagad diet.
Övervikt hos hundar
Enligt studier från SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) lider cirka 40% av alla hundar av övervikt i Sverige idag och cirka 20% av hälsofarlig fetma. En överviktig hund drabbas oftare av sjukdomar, till exempel artros, diabetes, hjärtsjukdom och mag-tarmbesvär.
Många överskattar hur aktiv deras hund verkligen är och så länge din hund inte är en arbetande draghund eller en hund under jaktsäsong, så har din hund ett relativt lågt energibehov.
Överutfodring är ett vanligt problem idag. Hundens vikt påverkar både hundens livskvalitet och risken för att drabbas av sjukdomar eller att sjukdomar förvärras. Det är viktigt att hundägare inser att det inte är bra att ge hunden så mycket foder eller godis som den vill ha. Hunden får ett friskare och längre liv om utfodringen förändras. Födans/fodrets energiinnehåll måste anpassas till hundens verkliga behov.
Hur vet du om din hund är överviktig?
Passa på att fråga din veterinär när du besöker din klinik eller ditt djursjukhus, fråga din granne eller din vän vad de anser om din hunds vikt och lär dig att själv undersöka och känna på din hund. Gör inte din hund till en soptunna för matrester, anpassa mängden och fodrets energiinnehåll efter din hunds aktivitetsnivå och ålder, om du kastrerar din hund ändras ämnesomsättningen och det kan göra att din hund blir överviktig. Välj rätt foder, ge rätt mängd, motionera regelbundet och lär dig känna hur tydligt din hunds revben känns genom huden och se till att den har en tydlig midja. Passa på att gå förbi din veterinärklinik regelbundet och väg din hund, det är det lättaste och bästa sättet att hålla koll på din hunds vikt.