test

Historia

Bichon havanais är en liten hund som ursprungligen härstammar från Medelhavsområdet. Man tror att de sedan togs från Teneriffa till Kuba och där utvecklades till den hundras vi ser idag.  På Kuba var de väldigt uppskattade sällskapshundar åt aristokratin. Det var prestige att ha en havanais hos de rika sockerodlarna. De hade hundarna främst som sällskap men de användes också till att driva nötkreatur och höns.

Från Kuba tog överklassen hundar med till USA där uppfödning tog fart under början av 1970-talet. Till Sverige kom rasen 1988, och har sedan dess ökat i popularitet och är nu en av de populäraste hundraserna.

Spana in vår topplista över populära hundraser på webben.

 

Vad kännetecknar en Bichon havanais?

Bichon havanais är en liten och robust hundras som mäter ca 23-27 cm i mankhöjd. De har hängande öron och stora mörka ögon. De utstrålar elegans i sin långa silkeslena päls. De kan ha alla möjliga färger; vit, beige, sobel i olika nyanser, svart, vit eller beige med stora avgränsade fläckar i mörkare färger.


Att köpa en Bichon havanais

Bichon havanais är en perfekt familje- och sällskapshund. De är lättlärda, tillgivna och ivriga att vara till lags. Det är ett bra val när man skaffar hund för första gången. Det finns flera uppfödare av bichon havanais i Sverige där man kan hitta en valp.

Från sitt ursprung har de inte några vallande instinkter kvar, men de uppskattar att vara med sin ”flock” och följer gärna med på alla möjliga utflykter. De passar också utmärkt till agility- och lydnadsträning eftersom de är så lättdresserade. Hundrasen har använts som cirkushundar och i det lilla charmtrollet kan man se en liten clown.

 

Allergivänlig hund?

Bichon havanais har en lång silkeslen päls som kräver en hel del pälsvård. Fördelen är att hundraen inte fäller. Deras päls anses gynnsam för pälsdjursallergiker, det verkar som att sannolikheten för en allergisk reaktion är lägre än för flertalet hundraser. Detta är dock högst individuellt. Läs mer om allergivänliga hundar.
Det finns hundägare som väljer att ha sina bichon havanais klippta. Med en kortklippt hund blir det inte lika mycket daglig pälsvård.

porträtt av två bichon havanais utomhus

Hälsa hos Bichon havanais

Det här är en hundras som ofta lever länge. Det är en generellt sett frisk hundras men det förekommer hjärtsjukdomar, patella luxation (lösa knäleder) och ögonsjukdomar.

En ögonsjukdom som drabbar bichon havanais är PRA, Progressiv Retinal Atrofi. Det är en ärftlig sjukdom som leder till att hundens syn stegvis försämras och till slut blir hunden blind. Eftersom den är ärftlig rekommenderas ögonlysning på alla hundar av rasen som ska användas i avel.

 

Vad säger en hundägare:

"Det här är min första hund och jag tänkte att bichon havanais kunde vara ett bra val eftersom de är lättlärda och anpassningsbara. Det är en perfekt hund för mig som bor i stan och som gärna tar med hunden överallt och på resor. Både storleken och mentaliteten. Den är för mig en allergivänlig ras som inte ger mig några allergiska besvär. Om man tar väl hand om hunden är den även helt luktfri.

Vår lille havanais är nog ganska rastypisk. Han är frisk och glad. Han är anpassningsbar och enkel att ha att göra med. Han är uppmärksam och vill alltid vara till lags. Även om han kanske inte älskar att klippa klorna så går han med på allt, dock ibland med en liten suck. Han uppskattar lika mycket lek och bus som mys och gos i soffan.

Han är extremt glupsk! Han äter allt från smarrig hundmat till en liten bit sallad eller en tablett mot avmaskning. Samtidigt har han ett fint bordsskick och väntar med att äta tills man har sagt ”varsågod!”.

Det bästa med just bichon havanais är nog att de är väldigt lätta att kommunicera med, de lyssnar uppmärksamt och är inkännande. De kan vara lugna när det behövs men de är aldrig tråkiga. Det är en glad och lycklig hund med ett humör som verkligen smittar av sig. Det är en social ras som alltid vill umgås. En utmaning kan vara att de kräver en del pyssel, framför allt med pälsen, men det är det värt!"

Älskar du hundar? Här har vi samlat information:

 

Vad kostar en hundförsäkring?

Vad kostar det att försäkra en Bichon havanais? Och vad ingår i hundförsäkringen?

Läs mer här
Linnéa Kjellén