test

Border collies historia

Border collie är en vallhund som kommer från Storbritannien, från gränsområdet mellan England och Skottland. Hundrasen har anor från 1600-talet. Man tror att de stammar från andra collietyper som bearded collie och scotch collie.

Under 1800-talet växte hundrasen i popularitet bland engelska godsägare. Det var också på 1800-talet som den arbetande hunden ”working collie” skiljdes från utställningshunden collie. Aveln fokuserade helt på bruksegenskaperna och hundrasen har utvecklats till en fantastiskt duktig vallhund. Border collie är förmodligen världens mest använda vallhund.

Första border collien i Sverige importerades 1927.

Spana in vår topplista över populära hundraser på webben.

Kännetecken och egenskaper hos en border collie

Border collie är en mellanstor hund, hanarna har en mankhöjd runt 55 cm och väger upp emot 30 kg. Tikarna är oftast lite mindre och lättare. Hundrasen är oftast svart med vita tecken eller trefärgad. Den kan ha olika lång päls, allt från lång silkig päls till kort slät päls. Utseendet på rasen kan överlag variera mycket eftersom man har avlat främst på arbetsegenskaper.

Border collie är en snabb, energisk och uppmärksam hund. Den är mycket arbetsvillig och det är deras arbetsförmåga som ses som det viktigaste hos hunden. De används främst till att valla boskap och som sällskapshundar. De är duktiga på lydnad och framgångsrika i agility. De är väldigt lättlärda och passar därför också som polis-, bomb- och narkotikahundar och vid sök- och räddningsuppdrag.

Border collie har stark vallinstinkt och passar sällan att hålla enbart som sällskapshund. De behöver mycket motion och mental stimulans. En understimulerad border collie kan bli stressad och bli helt fixerad vid att valla – då vallar den allt som rör sig inklusive den egna familjen.

 

Hälsa

Det här är en relativt frisk hund. Vissa sjukdomar och defekter förekommer som till exempel höftledsdysplasi (HD), CEA (ögonsjukdom), diabetes hos medelålders eller äldre tikar samt epilepsi.

border collie som vallar får

Världens smartaste hundras

Professor Stanley Coren har gjort en omfattande studie för att identifiera världens smartaste hundraser. Han ställde bland annat frågor till tävlingsdomare om hur hundarna presterade i olika lydnadstävlingar och drog slutsatser utifrån hur snabbt hundarna lärde sig nya kommandon. Den självklara ettan på listan är border collie!

Det finns en border collie vid namn Chaser som kan över 1000 ord. Chaser kan identifiera 1 022 leksaker och hämta dem!

Vad säger en hundägare?

”Jag hade från början australian kelpie och provade att flytta lite får med henne. Det var så häftigt och efter det ville jag ha border collie, för att lära mig ännu mer om vallning. Det är otroligt häftigt att se våra hundar jobba med vad de är avlade för!

Alla våra hundar; Nim, Zanz och Prince, har en hög arbetsvilja och när de erbjuds jobb så ställer de alltid upptill 100% - spelar ingen roll om det är spöregn eller sol, natt eller tidig morgon. De vill alltid göra sitt bästa. De läser av kroppsspråk snabbt, det räcker med att jag hämtar visselpiporna så står hundarna förväntansfyllda i hallen! Allt som de gör, gör de med stor intensitet och glädje. De har också en fin förmåga att kunna koppla av när de inte jobbar.

Så fort vi går in i en fårhage så blir de alla uppmärksamma och väntar på att få en uppgift, som att leta rätt på fåren och ta dem till mig. De är lyhörda och intensiva när vi jobbar tillsammans. Det är så grymt häftigt att se när hundarna läser av hur fåren rör sig och agerar efter det.

Border collie är otroligt lättlärda - på gott och ont! De lär ju sig mindre bra saker lika lätt som de saker man vill att de ska göra.

Det är fantastiskt att ta vara på lojaliteten och arbetsviljan hos en border collie. Den variation av arbete som vi tillsammans kan utföra oavsett om det är i en fårhage eller annat skänker sådan glädje! Jag har turen att få förvalta fantastiska hundar där jag lär mig något nytt varje dag!”

Försäkra en Border collie

Vad ingår i en hundförsäkring? Vilken försäkring ska man välja? Läs mer och räkna fram ditt pris.

Läs mer
Linnéa Kjellén