test

Cocker spaniels ursprung

Cocker spaniel har sitt ursprung i England, i de spanielhundar som användes vid jakt med dresserad rovfågel. Efterhand utvecklades en hund som användes stötande och apporterande främst vid morkullejakt. Morkulla heter woodcock på engelska och det är därifrån hundrasen har fått sitt namn, ”cocking spaniel”.

I början på 1900-talet bildades den brittiska rasklubben för cocker spaniel och då skrev man en första rasstandard. Det är vid det läget som den hundrasen vi känner till idag tog form. Under hela 1900-talet har det skett vissa förändringar sedan den första rasstandarden. Idag finns det två varianter av cocker spaniel; en för jakt och en för utställning.

Spanielhundar av den här typen kom till Sverige i slutet på 1800-talet. Den första hunden som registrerades som en cocker spaniel var 1907. Idag är cocker spaniel inte bara populär i Sverige utan är en av världens mest uppskattade och populära hundraser.

Spana in vår topplista över populära hundraser.

Kännetecken och egenskaper

Cocker spaniel är en av de mindre spanielraserna, de blir ca 40 cm i mankhöjd och väger 13-15 kg. Hundrasen har ett milt och vackert utseende med en silkesaktig päls. Pälsen behöver trimmas ganska ofta och kräver också daglig pälsvård i form av kamning. Du kan se cocker spaniel i en mängd olika färger, både enfärgade och flerfärgade.

Hundrasen är sportig, kompakt byggd och alltid glad! En cocker spaniel viftar alltid på svansen. Skillnaden mellan jaktvarianten och den som ses i utställningsringarna är inte så stor. Utställningshundarna är ofta lite mindre intensiva till sättet och har ofta längre päls och en mer extrem kroppsbyggnad.

två valpar cocker spaniel sitter i gräset

Det här är en vänlig och tillgiven hundras med en massa energi! De gillar att jobba tillsammans med sin ägare och passar utmärkt till olika typer av hundsport som agility, lydnad och viltspår. Man kan bli lurad av deras söta utseende, för de kan vara lite egensinniga och kräver en mer fast hand än man kan tro.

Cocker spaniel har ett stort behov av närhet och kroppskontakt. De trivs ofta bra i flock och kommer överens med andra hundar.

Hälsa

Cocker spaniel är en relativt frisk ras. Det finns hälsoprogram vad gäller höftleder (HD) och ögonsjukdomar.

Öronproblem är relativt vanligt, men det är oftast en fråga om skötsel. Ta för vana att kontrollera öronen flera gånger i veckan. Öronen ska se rena och fina ut och inte lukta illa.  

Försäkra en Cocker spaniel

Vad ingår i en hundförsäkring? Och vad skulle försäkringen kosta?

Läs mer
Linnéa Kjellén