test

Historia

Dvärgschnauzer är en hundras från Tyskland. Det fanns tidigt schnauzerliknande dvärghundar som var råttfångare och gårdshundar. I slutet av 1800-talet började den utvecklas till den hundras vi känner till idag. Till en början kallades rasen för strävhårig pinscher som avslöjar att det var en blandning av schnauzer och pinscher.

Första dvärgschnauzer som registrerades i en stambok var 1888. Hundrasen hade från början många olika färger men i aveln började man renodla färgen peppar/salt. Till Sverige kom hundrasen 1913 men inte förrän på 1930-talet började man dela upp dvärg- och mellanschnauzer. Uppfödningen av dvärgschnauzer tog verklig fart på 1950-talet och idag är det en av Sveriges mest förekommande hundraser.

Eftersom hundarna användes som råttfångare började man kupera svans och öron för att förhindra råttbett. Detta är inte längre tillåtet att kupera öron eller svans i Sverige.

Spana in vår topplista över populära hundraser på webben.

Utseende hos en dvärgschnauzer

Dvärgschnauzern är en förminskad kopia av schnauzern. Den är kraftig, kompakt och kvadratiskt byggd. De är 30–35 cm i mankhöjd och väger ca 4–8 kg.

Pälsen är sträv och väldigt karakteristiskt i dess utseende är de buskiga ögonbrynen, mustaschen och skägget. Schnauz betyder mustasch på tyska. Pälsen ska trimmas ca 4 gånger per år och däremellan ullkammas. Gör man det korrekt så fäller den inte. Dvärgschnauzer finns numera i fyra olika färgvarianter: peppar/salt, svart, vit och svart/silver.

Eftersom hundarna användes som råttfångare började man kupera svans och öron för att förhindra råttbett. Detta är inte längre tillåtet att kupera öron eller svans i Sverige.

vacker hund dvärgschnauzer ute på en gräsmatta

Stor hund i litet format

Dvärgschnauzer må vara liten till storleken men är en ”stor hund i litet format”. Den är alert, nyfiken och tycker om att vara aktiv. Den kan nöja sig med livet som vanlig familjehund och har lätt att slappna av inomhus, men passar också bra till ett aktivt liv. Den är uthållig, nästan omöjlig att trötta ut. Den är populär i hundsporterna agility, rallylydnad, spår med mera. Hundrasen har lätt till skall.

Dvärgschnauzern kan också vara en envis liten hund. De har en stark egen vilja och kan ha hög integritet. Som förare får man förbereda sig på att hunden inte alltid håller med om vad ni ska göra, det kan krävas lite extra tålamod att komma dit ni vill.

Hälsa

Det här är en frisk och stark hundras som lever länge. Drygt 5% drabbas av urinsten men i övrigt är det inga sjukdomar som är typiska för hundrasen.

Vad kostar en hundförsäkring?

Vad kostar det att försäkra en Dvärgschnauzer, och vad ingår i hundförsäkringen?

Läs mer här
Linnéa Kjellén