test

Mopsens historia

Mops har ett historiskt ursprung i Kina, den anses härstamma från ”Happa-hunden”, en korthårig dvärghund som fanns redan på 700-talet. Det sägs att mopsen användes som värmekrus i kalla kinesiska palats.

Mopsen kom till Europa på 1500-talet och där har hundrasen utvecklats, framför allt i England. I Sverige har mopsen funnits sedan 1600-talet. På 1700-talet var mopsen väldigt populär hos hovet och överklassen. Sedan kom en period då man nästan glömde bort dem, vid första världskriget var de inte längre på modet. Idag är det igen en väldigt populär hundras som syns mycket.

Kännetecken och egenskaper hos mops

Mops är en liten kvadratisk och kompakt hund. Den väger 6,5-8 kg. Man förstår att mopsar väcker uppmärksamhet med sitt klotrunda huvud med en rynkad grimas, kraftiga korviga ben och en liten knorr på svansen. Du kan möta mopsar som har färg som silver eller aprikos, som är gulgrå eller svart. På de hundar som har en ljusare färg finns en kolsvart rand längs ryggraden, svarta öron och svart mask.

Mops må vara en liten hund till storlek, men det är en hundras med stor personlighet. De är nyfikna och komiska och vill gärna ha all uppmärksamhet. Mops är en glad och trofast hundras som ofta går bra ihop med andra hundar. På många sätt en okomplicerad hund. Mopsar är energiska och med på det mesta. De har dock ingen jaktinstinkt och är inte heller en brukshund, de är en perfekt sällskapshund.

hund mops ligger i solen på gräset

Hälsa

Mops är dessvärre en av de mer sjukdomsdrabbade hundraserna. Den kortskalliga huvudformen ökar risken för andningsproblem och ögonproblem. Många av dessa hundar måste opereras för att förbättra sin andningsfunktion. Detta bidrar till mer frekventa veterinärbesök för rasen. För att försäkringspremierna för mops skall kunna hållas på en rimlig nivå har veterinärvårdsförsäkringar generella undantag för behandlingar av luftstrupe, näsborrar och förträngningar i svalg för bl.a. mops.

Den korta nosen och de stora ögonen gör också att ögonen blir väldigt utsatta. De drabbas lätt av skador på grund av yttre föremål som kommer emot ögonen.

Hundrasen har också problem med allergier som i sin tur leder till besvär som öroninfektioner, hudinfektioner och klåda. De har också en hög risk för neurologiska sjukdomar. Det finns många områden där hundrasens hälsa kan förbättras. Rasklubben och seriösa uppfödare arbetar aktivt med hälsofrågor för att förbättra rasens förutsättningar till en god hälsa.

Vad säger en mopsägare?

"Mopsar är ju en underbar ras! De är mycket glada, tycker om uppmärksamhet och får en att skratta. När jag fick min första mops hade jag en depression och min mops gav mig jättemycket glädje i vardagen så han var nästan lika bra som lyckopiller.

Med en mops är man aldrig ensam, de hänger med precis överallt – jag kan knappt gå på toa utan att de hänger med. De ligger nästan på fötterna när man lagar mat och om de får komma upp i soffan eller sängen kommer de säkert att ligga antingen på eller helt nära dig.

Många som har mopsar tycker att de inte är som andra hundar, exakt vad det är kan jag inte säga. Måste nog medge att mopsägare också är lite speciella – på ett härligt sätt!

Det kan vara en utmaning ibland att de är så envisa, men jag uppskattar att de vill vara med överallt. Jag ser fram emot våra resor i sommar med husbilen!"

                           /Liselotte

Kolla in topplistan över populära hundraser 2019.

liten hund mops ligger på golvet

Linnéa Kjellén