test

Hur vet man att tiken är dräktig?

Symptomen på att en tik är dräktig visas redan under första veckan. Så länge tiken mår bra och det inte finns tecken på att något är galet så behöver man inte göra varken ultraljudsundersökning eller röntgen utan bara ha tålamod och ge tiken lugn och ro. Hos människor kan man göra ett urinprov för att konstatera graviditet men det funkar inte på hundar. Deras nivå av hormonet progesteron är samma oavsett om tiken är dräktig eller inte.

Tecken på att allt inte står rätt till:

  • Tiken får mörka illaluktande flytningar
  • Tiken är onormalt slö tidigt under dräktigheten
  • Tiken får feber

Om man ser något av dessa tecken måste man uppsöka veterinär.

Vad ingår i hundförsäkringen?

Tikens veterinärvårdsförsäkring ersätter inte förebyggande undersökningar som dräktighetsundersökning eller ultraljud för att se räkna valpar.
Försäkringen ersätter däremot om det skulle uppstå komplikationer i samband med valpningen. Försäkringen ersätter också kejsarsnitt men det finns specialregler för hundraserna engelsk bulldogg, fransk bulldogg, bostonterrier och chihuahua. Specialregeln innebär bland annat att man inte får ersättning vid kejsarsnitt på tik som får valpar för första gången. Läs mer i våra fullständiga villkor under ”Särskilda villkor”.

Hur länge är en hund dräktig?

Första veckan: På vissa tikar syns det tydligt att de inte går tillbaka efter höglöpet, det vill säga att vulvan fortsätter vara svullen och hanhundar visar fortsatt intresse för tiken. Vissa tikar ändrar sitt temperament direkt efter parningen och blir lugnare och lite mer sorgmodiga.

Andra veckan: Den här perioden av dräktigheten händer det inte så mycket. Man kan som uppfödare börja undra om det verkligen har tagit sig och valpar är på gång, men det är bara att ha tålamod och vänta.

Tredje veckan: Vid cirka tre veckor in i dräktigheten kan tiken visa minskat intresse för mat och ge tecken på ökat illamående. Det finns skickliga och försiktiga uppfödare och veterinärer som genom att känna på buken kan avgöra om tiken är dräktig mellan tredje och femte veckan.

Fjärde veckan: Från fyra veckor in i dräktigheten kan man göra ultraljudsundersökning och till och med se de blivande valparnas hjärtverksamhet. Man kan genom ultraljud se att tiken är dräktig men det är svårt att se hur många valpar det är.
Det förekommer dock att tikar som visat sig ha valpar i livmodern vid en så tidig ultraljudsundersökning trots allt inte föder några valpar. Foster kan dö och lösas upp i tikens livmoder så långt fram som till femte dräktighetsveckan.

Femte veckan: När det har gått fem veckor kan tiken börja bli rund om magen. Det syns dock olika mycket på olika hundraser. Det syns tydligast om man ställer tiken på bakbenen.

Sjätte veckan: Vid den här tiden kan man se fostrens skelett på en röntgenundersökning. På röntgen kan man räkna antalet valpar, men det går inte att se något mer om hur valparna mår.

Sjunde veckan: Nu kan man ana rörelser av de blivande valparna i tikens buk. Det är till en början väldigt små rörelser, bara kittlar till på handen om man håller den på tikens mage.

Åttonde veckan: Nu är tiken rund om magen och börjar verkligen dra ner på tempot. Hjälp henne att förbereda sig för valpningen genom att ordna en lugn plats där hon kan börja bädda för sina valpar.

Nio veckor: Det är så här länge dräktigheten varar. Man brukar säga 58 till 68 dygn. Vet man exakt när tiken hade ägglossning kan man räkna 63-64 dygn.

modernadjur_dräktig hund_mitt.jpg

Motion och träning med dräktig tik

Målet är att tiken ska må så bra som möjligt och att hon ska kunna återhämta sig snabbt efter dräktigheten. Det är därför inte lämpligt att para en tik som är överviktig eller på annat sätt i dålig kondition. Under dräktigheten är det inte läge att börja banta en hund eller träna mer än vanligt.

Under de första veckorna av dräktigheten kan tiken få leva i stort sett som vanligt. Det går bra att ta de promenader som tiken är van vid och köra lite träning. Man bör trappa ner på hård motion som cykling eller jakt samt undvika hårda ruscher eller intensiv lek med andra hundar. Både matte/husse och tik får redan nu börja förbereda sig på att det kommer en period då tik och valpar kommer vilja ha lugn och ro utan en massa aktiviteter. Det är bra att undvika platser där många hundar samlas med tanke på smittrisken, och det är viktigt att vara uppmärksam på hur mycket tiken har lust att hänga med. Mot slutet av dräktigheten är det många tikar som tydligt visar att de inte är så sugna på en promenad, ta då kortare promenader där hon får gå i sin egen takt.

De sista två veckorna av dräktigheten får tiken inte flyttas från hemmet alls om det inte handlar om ett akut veterinärbesök eller korta sträckor.

Utfodring dräktig tik

Att tiken får rätt foder och mängd mat under dräktigheten är väldigt viktigt. I god tid före parningen är det bra att vänja henne vid ett foder med högt energiinnehåll och god kvalitet om hon inte redan har ett sådant foder. Det är framför allt i slutet av dräktigheten och under den period där valparna diar som hon kommer behöva all energi hon kan få. Förutom att öka energiinnehållet i fodret kan det vara lämpligt att ge tiken mat flera gånger om dagen så hon får i sig den mängd hon behöver.

Om man väljer ett väl sammansatt foder behövs inga extra tillskott till en dräktig tik. Man ska vara noga med att tiken får i sig rätt mängd kalcium och D-vitamin.

 

Inför valpningen

Ett par veckor innan valparna kommer är det några saker som måste förberedas:

  • En bra plats för tiken och valparna att vara på. Lugn och skyddad plats där de kan vara ifrån andra hundar eller besökare, till exempel ett eget rum eller ett sovrum där man kan stänga dörren.

  • Ordna en valplåda med lite högre kanter så att valparna inte hamnar utanför men tiken kan ta sig i och ur. Till exempel en biabädd med lite högre kanter. Bädda i ordning med tidningspapper i botten, en plats- eller vaxduk ovanpå och sen filtar och mysiga handdukar.

  • Vänj tiken att vara i lådan och den plats som du har valt ut till henne och valparna.

När vet man att det är dags för valpar?

Tikens kroppstemperatur avslöjar mycket om när det är dags att valpa. Normalt har tiken en temperatur mellan 37,5 till 38,5 grader. Sista veckan innan förlossningen kommer temperaturen kunna pendla upp och ner för att sista dygnet gå ner rejält, under 37 grader. Sista veckan får man ta tempen på tiken både morgon och kväll. Att temperaturen sjunker är ett tecken på att förlossningen är igång, det så kallade öppningsstadiet har startat. Den första valpen kan komma några timmar upp till ett dygn efter detta och under tiden får man inte lämna tiken. Tiken kan bli orolig, hässja och bli skakig. De kan ha svårt att hitta en skön ställning för vila och de vankar runt.

Snart kommer krystvärkarna igång och tikens oro övergår i koncentration och fokus. Sedan går vattnet och snart kikar den första lilla valpen ut. Läs mer om förlossning.

Vilken uppfödarförsäkring ska man ha?

Läs mer om våra försäkringar för uppfödare och kontakta oss gärna för mer information.

Läs mer
Linnéa Kjellén