test

Praktiska förberedelser

Vid valpningen är det bra att vara förberedd med den utrustning som kan behövas.

  • Rena handdukar i olika storlekar och hushållspapper
  • Slö sax, för att eventuellt hjälpa till att klippa av navelsträngen. Du kan också behöva en peang eller bomullstråd för navelsträngen.
  • Våg och termometer
  • Soppåsar
  • Block och penna eller annat där du kan göra anteckningar.
  • Sterila plasthandskar, de kan behövas om du måste hjälpa till med valpningen.
  • Telefonnummer till veterinär
  • Vatten till tiken och ett mellanmål som äggula eller druvsocker om valpningen drar ut på tiden

Eftersom väntan på valparna kan bli flera timmar lång behöver du också förbereda en bra plats till dig som vakar. Om det inte finns en säng i rummet så är det bra med en madrass. Se också till att ha tillgång till vatten och något att äta. Själva valpningen tar mellan ett par och upp till cirka tolv timmar beroende på hur stor kullen är. Valparna kan födas med några minuters mellanrum, men det kan också dröja ett par timmar mellan valparna.

Symptom på valpning

Förlossningen hos tiken består av tre stadier. I det första stadiet, öppningsstadiet kan man se följande symptom på att valpningen sätter igång.

  1. Tiken kroppstemperatur sjunker under det normala till 36-37 grader.
  2. Tiken börjar bädda, blir rastlös och slutar ofta att äta.
  3. Tiken kan bli lite skakig.

Öppningsstadiet ska inte vara mer än 24 timmar – tar det längre tid är det ett tecken på att något inte står rätt till.

Vattnet går hos tik

De ofödda valparna är omslutna av en yttre och inre fosterblåsa. När tikens förlossning börjar och hon får kraftiga värkar så kommer den yttre blåsan spricka och det kallas för att vattnet går. Det här är nästa stadie som är utdrivningsstadiet. Ganska snart efter att vattnet går kan du se den inre fosterblåsan med valpen som en utbuktning mellan tikens anus och vulva. Till slut trycks valpen ut med en kraftig krystning. Ibland har den inre fosterblåsan redan spruckit och valpen kommer ut utan hinna. Valpen kommer oftast ut med huvudet först, men många kommer ut med bakbenen först.

modernadjur_valpning_mitt.jpg

Valpens första andetag

När valpen är ute slickar tiken bort de hinnor som finns kvar och valpen tar sitt första andetag. Du måste dock vara uppmärksam och kanske hjälpa till om tiken inte vet vad hon ska göra. Du kan behöva ta bort de hinnor som är kvar på valpen, ta bort eventuellt slem i andningsvägarna och massera valpen med en handduk för att få den torr och stimulera cirkulationen. Om tiken inte verkar veta vad den ska göra eller om hon inte orkar ta hand om valpen måste du börja agera redan inom 2 minuter.

Varje valp är förbunden med en navelsträng till en moderkaka. Tiken krystar ut både valpar och moderkaka och efter förlossningen vill tiken gärna äta upp moderkakan. Moderkakan kallas även efterbörden och det är det här som är det tredje stadiet; efterbördsstadiet. Våra tamhundar är inte beroende av att äta efterbörden eftersom de har god tillgång på energi på annat håll, men det är heller ingen fara att låta tiken äta efterbörden. Låt dock inte tiken äta för många efterbördar eftersom de kan orsaka diarré.

I samband med att tiken slickar valpen tuggar hon av navelsträngen. Du kan behöva hjälpa till och klippa navelsträngen 3-4 cm från buken med en slö sax om tiken inte har gjort det inom 30 minuter. Oftast blöder det inte, men du kan någon enstaka gång behöva nypa till med en peang eller knyta en bomullstråd om stumpen. Efter ett par dagar torkar resten av navelsträngen och faller av.

Kontrollera valparna

Så snart valparna fötts letar de sig fram till tikens juver och börjar dia. När de ätit brukar de somna och då är det ett bra tillfälle att göra en första kontroll av valparna. Passa på att väga dem och se om de har någon defekt, till exempel gomspalt eller fel på anal- och urinrörsmynning. Lyft eller flytta inte på dem mer än nödvändigt.

Komplikationer vid valpning

Många tikar har en förlossning helt utan komplikationer och de vet själva exakt vad de ska göra. Det är samtidigt en hel del som kan gå fel och om du misstänker att allt inte står rätt till måste du kontakta veterinär.

Kontakta veterinär om följande situationer uppstår:

  • Första har valpen har inte kommit 4 timmar från de första värkarna.
  • Tiken har kraftiga krystvärkar utan att det händer något. Då bör du kontakta veterinär redan efter cirka en halvtimme. Valpen kan ligga fel eller vara för stor för tiken att föda fram. Tiken kan behöva hjälp med kejsarsnitt.
  • Om det går mer än två timmar mellan valparna.
  • Du misstänker att det finns valpar kvar trots att tiken visar tecken på att förlossningen är klar. Du kanske vet genom tidigare röntgenundersökning att inte alla valpar fötts fram.
  • En valp som hela tiden gnäller eller skriker är det sannolikt fel på. Om tiken sköter om alla valpar utom en som hon stöter bort kan det tyda på att det är något fel på den valpen.
  • Om tiken en tid efter förlossning får feber eller illaluktande flytningar.

Läs mer om vad du bör tänka på inför valparnas första veckor i livet.

Vad kostar en kullförsäkring?

Läs mer om våra försäkringar för uppfödare. Har du din hund försäkrad hos oss kan du teckna en kullförsäkring utan kostnad.

Läs mer och kontakta oss
Linnéa Kjellén

Granskad av

Ylva Trygger Veterinär