test

Labradorens ursprung

Labrador retriever härstammar troligen från Kanada. Fiskare använde hundarna vid andjakt samt att ta hjälp vid förtöjning av båtar, hundarna simmade iland med tamparna. Under 1700- och 1800-talen exporterades många av dessa hundar till Storbritannien. Till en början användes de främst som apportörer av småvilt på de stora jakter som var på modet under 1800-talet. Efterhand utvecklades labradoren till det den är idag. Rasen godkändes av engelska kennelklubben 1903. Det är England som anses vara rasens hemland.

På 1970-talet ökade labradorens popularitet och i en undersökning 2012/2013 utnämndes labrador retriever till världens populäraste hundras! I Sverige är det den hundras som det finns flest av. (Jordbruksverket)

Spana in vår topplista över populära hundraser på webben.

Kännetecken och egenskaper hos en labrador

Labradoren är stark, kompakt och rörlig. Den utstrålar vänlighet och intelligens. Den har en djup bröstkorg och en lågt ansatt rak svans. Svansen betyder mycket för labradoren när den arbetar i vatten. Hundrasen har en kort och tät päls som är vattenavstötande. Den har riklig underull för att hålla värmen. Färgen är svart, gul eller leverbrun. Svart är den mest vanliga färgen.

Labradoren är en apportör med hög samarbetsvilja och arbetslust. Den är social, positiv och vänlig och ofta bra i kontakten med människor och andra hundar. Den är lättlärd, anpassningsbar och tillgiven och med alla dessa egenskaper är den populär i flera sammanhang. Labradoren används fortfarande som jakthund men är också väldigt populär som ledar-, service- och narkotikahund och självklart som familjehund.

Labradoren behöver rätt mycket motion. Det är en matglad hund som lätt lägger på hullet. Den behöver också stimuleras mentalt, aktiveras med meningsfulla uppgifter. Den vill gärna bära på olika saker och de tycker ofta om vatten!

tre labradorer i olika färger utomhus

Jaktlabrador

Uppfödningen av labradorer har olika inriktning. Jaktlabrador är en variant av labrador där uppfödarna valt att avla vidare på de labradorer som fungerar bäst i arbete med jaktapportering.

Labradorer av jakttypen har ofta en smärtare kroppsbyggnad och några av dem har ingen underull så att pälsen torkar snabbare.

Hälsa

Labrador retriever är en relativt frisk ras. Det finns några problemområden som höfter (HD), armbågar (ED), fetma och hältor.

Försäkra en Labrador

Vad kostar en hundförsäkring? Och vad ingår i försäkringen? Läs mer och räkna fram ditt pris.

Läs mer
Linnéa Kjellén