test

Bakgrund till Labradoodle

Det sägs att första gången en labradoodle medvetet avlades fram var 1989 i australien. Syftet var att ta fram ledarhundar till synskadade personer med pälsallergi. Pudeln fäller ingen päls, och labradoren har utmärkta egenskaper som ledarhund. Kombinationen skulle bli perfekt.

Labradoodle har gjort sig populär inte bara som ledarhund utan även som sällskapshund och terapihund. Den är idag en väldigt populär blandras.

När man korsar en labrador och en pudel så får man en blandras som kallas första generations labradoodle.  I första generationen kan avkomman variera en hel del i storlek och utseende.

När man avlar i flera generationer på labradoodle blir resulatet blir mer och mer stabilt och det blir mer förutsägbart hur avkomman kommer se ut. Det pågår seriöst avelsarbete med labradoodle men det är än så länge inte på väg att bli en egen ras. De räknas alltså fortfarande som blandras.

Spana in vår topplista över populära hundraser på webben.

 

Kännetecken och egenskaper hos labradoodle

Eftersom labradoodle är en blandras kan de variera en del i utseende. Det är oftast en mellanstor till stor hund med en mankhöjd på 33–65 cm. De kan ha en vikt som varierar från 10–40 kg. De kan också ha alla möjliga färger från gräddvit till svart.

Labradoodle beskrivs med en mängd positiva egenskaper som sociala, trygga, glada, lättlärda, vänliga med mera. Det är inte underligt att de har blivit väldigt populära som familjehund. De passar perfekt i den aktiva familjen som vill ta med sig hunden i alla aktiviteter de hittar på. Labradoodle har också visat sig vara väldigt passande som ledarhund och servicehund.

 

Allergivänlig hund?

Det finns inga hundar som är allergifria och hur man som människa reagerar när man har en allergi är individuellt. Det har visat sig att många människor med pälsdjursallergi kan leva med en labradoodle utan att få besvär. Läs mer om allergivänliga hundar.

labradoodle valp springer på en gräsmatta

Hälsa

Eftersom det här är en blandras som dessutom är relativt ny finns det inte tillräckligt med underlag för att uttala sig om labradoodles hälsa. Seriösa uppfödare är alltid noga med att föda upp så friska och sunda hundar som möjligt.

Vad kostar en hundförsäkring?

Kan man försäkra en blandras? Läs mer om våra försäkringar till hund och räkna ut ditt pris direkt.

Läs mer
Linnéa Kjellén