test

Pudelns historia

Pudel är en gammal hundras som man har sett på målningar och beskrivna i skrift redan från 1400-talet. De stora hundarna var vattenapporterande jakthundar. De mindre hundarna var prydnadshundar men har också använts som tryffelhundar och cirkushundar. Man tror att hundrasen har uppkommit någon gång under medeltiden och sedan har de utvecklats till de pudlar vi känner igen idag.

Den första rasklubben för pudlar bildades i slutet av 1800-talet i England och Tyskland. Dessa två länder har varit med och påverkat utvecklingen av den moderna pudeln. Pudelns hemland är dock Frankrike. Sedan början på 1900-talet är det franska kennelklubben som ansvarar för pudelns rasstandard.

 

Pudel i olika storlekar

Pudel finns i fyra storlekar:

  • Toypudel som är den minsta och har en mankhöjd på 24–28 cm.
  • Dvärgpudel med en mankhöjd på 28–35 cm.
  • Mellanpudel med en mankhöjd på 35–45 cm
  • Storpudel, som är den största, med en mankhöjd på 45–60 cm.

Oavsett storlek ska pudeln ge ett intryck av stolthet och elegans. Man kan se pudlar i fem olika färger; svart, vitt, brunt, grått och aprikosröd.

Rasen har en lockig, krusig päls och de fäller inte. Om man ska ställa ut sin pudel kräver det en hel del pälsvård, men det är många pudlar som är helt kortklippta och då blir det väldigt lättskött. Man kan se pudlar som är klippta i den klassiska ”lejonklippningen”. Den klippningen är ett arv från när pudlarna användes som jakthundar. För att underlätta simning när de apporterade i vatten rakades bakbenen, men man lämnade päls runt bröstkorgen och lederna för att skydda mot kyla och vassa vattenväxter.

pudel i olika storlekar, storpudel, mellanpudel och dvärgpudel

Egenskaper hos en pudel

Pudel är en intelligent hundras som är positiv och lättlärd. Den är populär inte bara som utställningshund utan även i många hundsporter. Det är en social hundras som ofta går bra ihop med andra djur. Den vill helst inte lämnas ensam men kan å andra sidan följa med på alla möjliga upptåg med familjen.

 

Hälsa

Pudeln är en frisk hundras som lever länge. Stora pudlar blir ofta 12-13 år gamla och de mindre hundarna kan bli 15 år eller mer. Det finns ett par hälsoprogram för hundrasen. HD (höftledsdysplasi) hos den stora pudeln samt PRA (Progressiv retinal atrofi) hos de mindre storlekarna. PRA är en ögonsjukdom som sätter sig på näthinnan i hundens ögon.

Vad kostar en hundförsäkring?

Vad kostar det att försäkra en Pudel? Och vad ingår i hundförsäkringen?

Läs mer här
Linnéa Kjellén